Kısa adı “Haklar Projesi” olan “Kırılgan Gruplardan Gençlerin İnsan Haklarını Geliştirmek İçin Üniversite Gençliğinin Güçlendirilmesi” projesi, Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) programı kapsamında, ayrımcılık ve insan hakları bağlamında üniversite öğrencilerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.
Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği (MOKİD) ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) tarafından yürütülen ve 36 ay devam edecek proje, çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler yoluyla eşitlik ve sıfır ayrımcılık temelinde 18-25 yaş grubu üniversite öğrencileri arasında bağ kurmayı hedefliyor.
Avrupa Konseyi, gençlerin insan hakları üzerine güçlendirilmesini şiddet, ırkçılık, aşırılıkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğün yükselişine karşı bir önlem olarak görüyor. Bu kapsamda oluşturulan Haklar Projesi, toplumda insan hakları kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla gençlerle birlikte çalışmalar yürüterek, seslerini duyurabilmeleri için onlara demokratik alanlar yaratıyor. Yüz yüze etkinlikleri Ankara, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Samsun’da yapılacak olan Haklar Projesinin gençlerle birlikte çalışan sivil toplum örgütleri ve 18-25 yaş grubu üniversite öğrencileri olmak üzere iki ayrı hedef kitlesi bulunuyor.
Haklar Projesi:
Haklar Projesi Eğitim Programları Haklar Projesi’nin, ana amacı din/inanç grupları, kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın ve insan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için sivil toplumun güçlendirilmesidir. Haklar Projesi kapsamında geliştirilen eğitim programları, 18- 25 yaş arası üniversite öğrencisi gençlerin, İnsan hakları ihlalleri ve İnsan Hakları Politikaları konusunda bilişsel ve psikososyal becerilerinin gelişimini sağlamanın yanısıra, gençlerin İnsan hakları ihlalleri üzerine izleme ve savunuculuk faaliyetlerine katılımlarının artırılmasını sağlanmak da amaçlanmaktadır. Gençlerin insan hakları üzerine bilişsel gelişimini sağlamak amacıyla online eğitim programları, psikososyal gelişimlerini desteklemek amacıyla da yaşayan laboratuvar atölyeleri (living labs) geliştirilmektedir. Bu eğitimlerin tematik başlıkları aşağıdaki görselde verilmiştir. Bilişsel ve psikososyal gelişim eğitimleri İnsan Hakları Eğitim programı başlığı altında beş tematik alanda gerçekleştirilmektedir; 1-Temel İnsan Hakları 2-Kadın Hakları, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Çocuk Yaşta Evlilikler 3-LGBTİ+ Hakları ve Nefret Suçları 4-Dini/İnanç Grupların Yönelik İnsan Hakları ve Nefret Söylemleri 5-Ağ Kurma, İzleme ve Savunuculuk
Haklar Projesi Uzaktan Eğitim Platformu için tıklayınız.